Duduk terlalu lama terutama di pejabat tidak baik

DUDUK dalam tempoh lama seperti bekerja berterusan di pejabat, memandu kereta, menaiki penerbangan ke lokasi jauh, menonton televisyen atau melakukan acara sukan duduk berisik0 menyebabkan badan rasa s4kit.

Kajian menunjukkan duduk dalam tempoh enam jam secara berterusan selama 15 tahun meningkatkan 40 peratus punca kem4t1an berbanding individu yang duduk kurang tiga jam. Duduk terlalu lama meningkatkan dua kali ganda risik0 terkena penykit kardi0vaskvlar berbanding kerja yang memerlukan anda berdiri.

Pakar dan Felo Endokrinologi, Kolej Perubatan Klinik Mayo, Arizona, Amerika Syarikat, Prof James A Levine, menjelaskan duduk terlalu lama mengganggu kesihatan individu. Beliau berkata, keadaan sedemikian boleh menyebabkan obes1ti dan meningkatkan sindrom metab0lik seperti tekanan d4r4h tinggi.

Diabetes, lemak tepu serta k0lester0l pada sekeliling pinggang. Katanya, kesan duduk terlalu lama juga meningkatkan ris1ko kem4t1an disebabkan kardi0vaskular atau penykit kr0nik seperti k4nser. “Individu yang duduk dua jam menonton televisyen atau skrin alatan berteknologi ber1siko kira-kira 50 peratus punca penyebab kem4t1an.

“Bahkan, kajian menunjukkan golongan berkenaan berdepan tekanan penykit seperti jantung, sakit dada (angina) dan kardiovaskular,” katanya. Sementara itu, kajian terbaharu diterbitkan Jurnal Pencegahan Kardi0vaskular Eropah, baru-baru ini, mended4hkan peskit jantung yang duduk dalam tempoh lama ber1siko mengalami serangan teruk berbanding peskit jantung yang aktif berdiri.

Kajian mendapati peskit jantung yang melakukan aktiviti senaman harian tidak terkecuali mengalami serangan jantung lebih teruk sekiranya mereka meluangkan masa purata lapan jam tanpa bergerak daripada tempat duduknya. Penyelidikan terhadap 278 peskit jantung yang dibekalkan latihan meningkatkan kecergasan secara berkala selama sembilan hari.

Ahli Akademik Bahagian Pemulihan dan Pencegahan Institut Jantung, Universiti Ottawa, Kanada, Dr Stephanie Prince, berkata penyelidikan mendapati individu yang meluangkan masa duduk dalam tempoh lama mengalami masalah kesihatan lain seperti di4betes, obes1ti, degupan jantung lemah dan jantung tersumbat.

Katanya, masalah ini kerap berlaku dalam kalangan lelaki dengan purata meluangkan masa empat jam lebih lama berbanding wanita, berikutan wanita kerap melakukan aktiviti ringan seperti melakukan kerja rumah dan menguruskan anak. “Individu yang duduk dalam tempoh lama akan menjadi gemuk dan kurang cergas berikutan jarang melakukan senaman (pergerakan).

“Wanita yang mengh1dap masalah saluran arteri tersumbat didapati jarang duduk dalam tempoh lama. Kami masih menjalankan kajian mengenainya,” katanya. Dr Prince berkata, kajian terdahulu menunjukkan lelaki berusia 60 tahun kurang melakukan pergerakan, lebih banyak berada di pejabat dan suka menghabiskan masa menonton televisyen sahaja.

Katanya, situasi berkenaan berbeza dengan wanita yang sering melakukan kerja remeh secara berulang dan kuantiti sedikit. Sumber dari bharian